2016. január 26., kedd

Tossa de Mar autóval egyénileg :)


A kedves már oly rég rágja a fülem, hogy mikor írom meg végre ezt a posztot, de hát nehéz szülés volt, annyi élmény, annyi történés, majd belecsöppentem a szürke hétköznapokba :( Nem akartam elengedni.


Az egész úgy kezdődött, hogy tavaly ilyenkor lefoglaltunk egy szállást a Grand Tourstól Tossa de Marba. Itt találjátok: http://www.grandtours.hu/spanyolorszag/costa_brava/sol_2_apartman_-_tossa_de_mar-a261.html 

Majd elkezdődött a pánik:
"Számokban:
-kb  2*2200 km
-10 nap
-3 gyerek
-2 felnőtt
- 1 autó
és irány a spanyol tengerpart.Régóta gyűjtögetünk rá, hogy visszamenjünk a gyerekkel a nászutunk színhelyére. Most végre valóra vált ez az álmunk. Betegségből kikászálódtam így indulhat a vegytiszta izgulás és vele a listaíró üzemmód.Mostanában a fejemben legtöbbet felvillanó kérdés:
-NOOORMÁÁÁLIS vagyok én????
Pánik van babám, kő kemény pánik!!!!
Mit fogok elfelejteni??? Mi marad ki??? Túl fogjuk élni az utat???
Vajon mi kell 3 gyereknek az útra?
Milyen játékkal dobhatnám fel az autóban töltött órákat?
És ami most jutott eszembe mit fogunk hazafelé enni? O.o
Ezek megoldására elővettem az anyukámtól kapott kis fekete noteszem és főkönyvszánok, kuncsaftlista, offshore számlaszámok és hasonló gengszterfilmekből kölcsönzött tartalom helyett elkezdtem jegyzetelni, mindent ami az eszembe jut, ami meg nem arra ott a mastercard :)"



Majd a kezdeti pánikon túljutva bepakolt a kis csapatunk és belevágtunk :)


Az 1. tanulság: ne pakolj túl sok ugyan olyan kaját az útra. Sőt egy két szendvics pont elég, mert útközben is kb ugyanannyiba kerül minden a boltban (olasz és francia multinál álltunk meg) Mintha itthonról vinnéd, és nem fő fel, nem fogod fanyalogva enni az 5. ugyanolyan szendvicset, majd egy szatyor meg nem evett dolog nem végzi a kukában...

2. tanulság: számolj 2 napot az utazásra, és ha éjszaka megállsz ne húzd le az ablakokat, mert tele megy az autó szúnyoggal és vakarózni fogsz alvás helyett.

3. tanulság: Olaszországban a legdrágább a benzin (tavaly nyáron voltunk, érdemes csekkolni) így mielőtt átérsz hozzájuk érdemes tele tankolni. Érdekességképp Spanyolországban 1,19 eurót fizettünk 1 liter benzinért, Francia országban 1,39 eurót, az olaszoknál pedig 1,67et. Viszont verhetetlen az olaszok felvágottja és a franciák sajtja így ezeket mindenképp érdemes kipróbálni.

4. tanulság: Lehet hogy látni szeretnéd az olasz tengerparti kisvárosokat, de ha szeretnéd, hogy a párod megőrizze a józan eszét és vezetési hajlandóságát, ne erőltesd, a tengerből úgysem sokat fogtok látni. 

5. tanulság: készülj fel előre, ha kikapjátok a csúcsot akkor rájösztök majd, hogy a franciák egy hatalmas országot átívelő parkolót adnak el autópályának, ahol egy egy kapunál akár egy órát is várhatsz mire tovább tudsz menni :D Legyen nálad apró amit a kapuk kis kosárkájába behajigálsz vagy rendelkezz olyan hitelkártyával amit ők elfogadnak... ezt érdemes meglesni, mert a miénk nem ilyen volt.

6. tanulság: érdemes elveszni a francia  kis utakon, gyönyörű vidéket barangolhattok be. 


És akkor jöjjenek a számok, ismétlem magam, ezek tavalyi számok és el el kalandoztunk az autópályáról, így:
 280,15 eurót és 7400ft-ot költöttünk benzinre 
 199,2 eurót és kerekítve 5000ft-ot költöttünk autópálya díjra.

Ausztrián, Olaszországon és Franciaországon keresztül mentünk Spanyol országba, gyönyörűbbnél gyönyörűbb tájakon.

Mivel az autónk betöltötte a 15 évet így csak az uniqás felelősségbiztosításunk vállalt autós biztosítást rá. Mindenképp érdemes elvinni az autót egy teljes körű átvizsgálásra indulás előtt, ezt ne felejtsd el, ha nem szeretnéd az autópálya szélén ülve tölteni a nyaralás első vagy utolsó napjait!!!

Remélem hasznosnak találod a cikket, ha bármi kérdésed lenne, kérdezz nyugodtan! Nemsokára jövök a következő Tossa de mar-os poszttal.

Ancika

És a végére pár kép:























Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése