2016. március 26., szombat

citromos kagylók


220g vaj (olvasztva langyosan)
1 tojás+1 tojás sárgája
150g rétes liszt (lehet sima is ha nincs)
150g liszt
1 csipet só
80g porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom héja

100g csoki a locsoláshoz

A vajat a cukorral és a tojásokkal robotgépben elkevered  majd hozzáadod a többi hozzávalót. Sütőpapírra nyomod csillag csővel, vagy kekszkinyomóval és 180fokon megsütöd. ha kihűlt olvasztott csokival meglocsolod és hagyod dermedni. Ha a csoki is megkeményedett és még nem lopkodta el a család akkor tányérra szedve kínálhatod :)

Ui: leginkább a dán vajas kekszhez hasonlít

Original english recipe:

LEMON SCENTED CHOCOLATE SPRITZ COOKIES

INGREDIENTS

  • 220g butter, at room temperature
  • 1 egg + 1 egg yolk
  • 150g coarse flour
  • 150g fine flour
  • Pinch of fleur de sel
  • 100g dark chocolate (75% cacao, melted over a water bath
  • 80g icing sugar
  • 1 tablespoon vanilla sugar
  • zest of 1 lemon

 

METHOD

  1. Pre-heat oven to 200C and line a baking tray with parchment paper.
  2. Place butter, icing sugar, vanilla sugar, lemon zest and fleur de sel in a bowl of a standmixer fitted with the spatula attachment. Whisk until pale and creamy. Add the egg yolk and continue to whisk until incorporated then add the egg. Whisk well until the eggs are well incorporated.
  3. Sieve and mix both types of flours, then gently fold into the creamy sugar-butter-egg mixture. Fill the dough in a spritz cookie press or a in a piping bag and pipe the dough onto the baking paper lined tray.
  4. Bake in the oven for 10 minutes then remove and allow to cool completely.
  5. Melt the chocolate in a water bath then either dip half of the cookies in the chocolate or brush on the flat side of the cookie. Allow to dry on a wire rack.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése